Genel Malzeme Tanıtımı
Yalıtım malzemelerinin en temel özelliği (λ) iletim katsayısıdır. İletim katsayısı yükseldikçe malzemenin yalıtım özelliği azalır. IS0 ve CENN Standardına göre iletim katsayısı 0,065 W/mK değerinden küçük olan malzemeler yalıtım malzemesi olarak kabul edilmektedir. λ , ( Lambda ), Isı iletim katsayısı (W / mK ) : Bir malzemenin; birbirine paralel iki yüzeyinin sıcaklıkları arasındaki fark 1 C ( = 1K ) olduğunda, yüzeyin birim alanından ( 1 m2 ) ve aynı zamanda bu alana dik yöndeki birim kalınlıktan ( = 1 m ), birim zamanda ( = 1 sn ) geçen ısı miktarıdır.
Kaplama malzememiz nano (metrenin milyarda biri) boyutta seramik içi boş kürecikler içerir. NASA nın uzay mekiği projesinde, metal yüzeylerde kullandığı bu teknoloji,yakaladığı başarı üzerine sanayinin bazı dallarında kullanılmış ve kaplamayalıtım malzemesi olarak da piyasamıza, ülkemizin enerji politikasına da katkısı olacağı düşünülerek GÜLCEBİR tarafından sunulmuştur.
Space Shuttle uçuşlarının ön alanında 70`li yılların başında NASA tarafından uzayda astronotların yaşamlarını ve malzemelerini koruma amacıyla geliştirilmiştir. Milimetrik kırılma parçası özelliği ile vakumlu seramik oyuk gövdelerin (Seramik Bubbles) kullanılmasıyla, NASA mühendisleri Space Shuttle`ın sıcaklık oynamalarına 2.000 ºC nin üzerinde bile dayanabilmesini sağlamışlardır. Bu çığır açan buluş, ses hızından daha yükse k hızlarda dahi zeminde sıkıca kalabilmekte ve bugüne dek Space Shuttle`ın koruma tabelasolarak hizmet vermekte ve hala devam etmektedir.
1980’li yılarda, sivil kullanıma izin verilmesiyle birlik de, termoseramik kaplama, inşaat sektöründeki su yalıtımı ihtiyaçlarını karşılamak üzere ve pek çok önemli ve gerekli özellik de eklenerek geliştirildi. Boya gibi kolayca kullanılabilen kaplama malzemesi, günümüzde, enerji tasarrufu yaparken aynı zamanda su yalıtımı, nefes alma, rutubet kontrolü, uzun ömürlü koruma, asitlere bazlara ve tuzlara karşı kayıtsızlık, %300 elastikiyet insan’a ve çevreye zararlı hiçbir madde ve kimyasal içermeme, renklen dirilebilme, kir tutmama, kendini temizleme ve kesinlikle solmama gibi daha pek çok özelliği bünyesinde barındırmaktadır. VOC (Volkanik organik bileşen; oda sıcaklığında yüksek buharlaşma basıncı olan kimyasallar) içermez-çevre dostudur. Toksin değildir, çevrecidir. Bunlardan başka en önemli özelliği de elektrik yalıtımı malzemesi olmasıdır. Uygulama kalınlığının artışına bağlı olarak elektrik direnci de artmaktadır.
Örneğin astar ve 2 kat boya ile yaklaşık 200 mikron bir kalınlık elde edildiğinde yaklaşık 2000 volta dirençlidir. Kalınlık 1 mm. ye çıktığında yaklaşık 25000 volta dayanır. Bu özelliği sayesinde de kullanım alanı oldukça artmaktadır. A2 sınıfı yanmaz ,alev almaz bir malzemedir. Kötü hava şartlarına, çevre faktörlerine ve emisyonlara dirençlidir. Isı ve nemi regüle etme özelliğine sahiptir.
Evinizin korunmasında ve sanayi sektörünün bir çok alanlarında Uzay Teknolojisi Bir Yöntemi İle, dıştan yapışan bağlayıcıların kombinasyonu ile bu ``sıvı seramik çinisi`` doğmuş ve sivil kullanıma serbest bırakılmasıyla birlikte ,Termo seramik kaplama, özel olarak inşaat,ev,tekstil ve sanayinin bir çok alanlarındaki koşulları iyileştirmek üzere geliştirilmeye devam edilerek ve önemli özelliklerle zenginleştirilmiştir. Boyaya benzeyen bu malzeme bugün enerji tasarruf sistemi, uzun ömürlü koruma ve Kolorasyon özelliklerini bir arada taşımaktadır. Evinizi,işyerinizi sağlığınızı ve kesenizi korur. İlkbahar veya yazın sürülmüş malzeme yavaş bir süreç içinde yıllarca duvarlar tarafından emilmiş suyu dışarıya iletir ve bunu yaparken `de binanın üst yüzeyi, tıpkı insan derisinin terlemesi sırasındaki davranışlarını gösterir. Üst yüzeyde bir buharlaşma soğukluğu oluşur.
Su, her türlü kötü hava koşullarında kaplama malzemesinin içinde seramik kürecikler tarafından tutulur ve vücudun terlemesi gibi yavaş yavaş yüzeyden atılır. Sürüldüğü yüzeyin iç kısmına geçmez. Su yalıtımı mükemmeldir. Kir tutmaz ,pas yapmaz,yüzey kirlenmeleri de su ile kolaylıkla temizlenir. Rengi güneşin etkisiyle solmaz. Uzun yıllar boya gerektirmez. küfe karşı dirençlidir ve anti bakteriyeldir. Normal boyalardan çok daha fazla, içerideki havanın homojen dağılımını sağlar ve taban ile tavan arasındaki sıcaklık farkı en az(1-2 derece) düzeye gelir, bu da enerji tüketiminde azami fayda sağlar. Ses yalıtımı da azımsanmayacak düzeydedir.
Şekilde de görüldüğü gibi bir yapıya sahip olan seramik kürecikler mikro boyuttadır ( 30-35 mikron). Yüzeyleri son derece düzgün küreciklerdir. Ürün içinde homojen bir dağılıma sahiptir. Malzemeyi kullanmadan önce mikser ile iyice karıştırmak gerekir. Farklı 4 katmanında farklı özellikleri ile konveksiyon (convection), kondüksiyon (conduction) ve radyasyon ile olan ısı transferini engeller.
1. ve 2. sıra seramik kürecik elemanları UV ve visible (görünür) bölgedeki radyasyonu yani kısa dalga- yüksek frekanslı radyasyonu engeller. Kısa dalga bölgesi 0.2- 4.0 mikron dalga boyu aralığındadır. 0.2-0.38 mikron UV aralığı, 0.38-0.74 mikron aralığı Visible bölge aralığı ve 0.74-4.0 mikron aralığı da kızıl ötesi (infrared) aralığıdır. 3. sıra seramik kürecik elemanları IR (Kızıl ötesi-Infrared) radyasyonu bloke eder ve geçirimi engeller ve 4.sıra seramik kürecik elemanları da kaplama yüzeyine rağmen az da olsa geçmeyi başaran ısıyı engeller. Bu malzeme radiant ısıyı uzaklaştırma kapasitesine sahiptir. Gelen enerjinin ortalama %95 lik kısmını engeller. Bu radiant enerji 3 spektral bölgede tanımlanır.
Birincisi güneş enerjisinin ısıl yükünün %3 kadarı olan UV radyasyonudur ve bu bölgede kaplama malzemesi tarafından tamamına yakını (%99) engellenir. İkincisi ısıl yükün %40 kadarı olan görünür (visible) bölgededir ve kaplama malzemesi bu bölgede %90 üzerinde bir engelleme yapar. Üçüncüsü IR (kızıl ötesi) bölgesindedir ve ısıl yükün %57 si gibidir.Bu bölgede de radiant enerjinin %99 kadarı tutulur, engellenir.
Radyasyon (Işınım-radiation) : Radiant enerjinin %95 kadarını engeller.
Konveksiyon (Taşınım-convection) : Yapıya hava akımlarının girişine karşı koruyucudur
Kondüksiyon (İletim-conduction) : İçi vakumlu olan seramik kürecikler, ısı iletimini engeller